Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında ‘İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Çalıştayı’ düzenlendi.
KSÜ ev sahipliğinde Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştay öncesinde KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Görevlisi Dr. Alper Şakalar ve GSF öğrencileri R. Eda Kazancı ve Rıdvan Furkan Kutlu tarafından müzik dinletisi sunuldu.
İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Çalıştayının açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. Üniversite olarak şehir, ülke ve dünya gündemiyle yakından ilgilendiklerini belirten Rektör Can, bu kapsamda yıl boyunca çok sayıda farkındalık etkinliğine imza attıklarını söyledi.
“Günümüzün en önemli sorunlarından olan iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak, su kaynaklarını sürdürülebilir biçimde yönetmek, suya erişim sağlamak gibi konular, giderek artan bir nüfus, sanayileşme ve çevre sorunları karşısında daha fazla önem kazanmıştır.” diyen Rektör Can, “Bu bağlamda üniversitemiz topluma hizmet görev bilinciyle, toplumsal sorumluluk bilinciyle, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında suyla ilgili konularda tüm paydaşlarla bilgi paylaşımı yapmaktadır. İnsan ve tabiat hayatının temelini oluşturan su, tarih boyunca sahip olduğumuz en değerli hayat kaynağımızdır. Su, o kadar önemli bir nimettir ki toplum ve medeniyetlere yön veren bir unsur olma özelliğini taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
“Suyu layıkıyla kullanmak insani, vicdanı ve her şeyden önemlisi vatani sorumluluğumuzun başında gelir.” diyen Rektör Can, çalıştay kapsamında: ulusal ve küresel bağlamda büyük önem kazanan su kavramı ve suyun yönetimi üzerine farkındalık ve bilgi birikiminin oluşturma, güncel tartışmalar ile bu konudaki yenilikler üzerine bilgiler aktarma, bütüncül bir bakış açısı geliştirmeye çalışma, farklı disiplinlerden gelen, farklı alanlarda görev yapan katılımcılarla karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmak ve iş birliği olanakları yaratarak iletişim platformu oluşturma amaçlandığını belirtti.
“Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde ne varsa üniversite olarak bilimsel metotlarla tartışıyoruz. Bu konularda farkındalıklar oluşturmaya özen gösteriyoruz” ifadelerini kullanan Rektör Can, konuşmasını çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.
Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ahmet Kavak ise Dünya Su Günü’nün sadece bir gün olarak değil, tüm günlerde aynı farkındalık ve bilinçle kutlanması gerektiğini ifade etti.
Su israfına dikkat çeken KASKİ Genel Müdürü Ahmet Kavak, “Ülkemizde yaşayan bir fert için yıllık bin 400 metreküp su kaynağımız var. Bin metreküpün altı su fakiri olarak kabul ediliyor. Biz su kıtlığı çeken, su azlığı çeken gruba giriyoruz. İsterseniz 3 milyon metreküp suyunuz olsun. İsraf olduğu zaman bu miktarın hiçbir önemi yok.” dedi.
KSÜ Çevre Sorunları Uygulama ve araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kevser Cırık da iklim değişikliğine bağlı olarak su döngüsündeki değişikliklere dikkat çekerek, çalıştay kapsamında iklim değişikliği ve suyun geri kazanımı, kentlerde su yönetimi gibi önemli başlıkları ele aldıklarını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından iki oturum olarak planlanan çalıştaya geçildi. Çalıştayın ilk oturumunda, KSÜ Çevre Sorunları Uygulama ve araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kevser Cırık ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu sunumlarını gerçekleştirdiler.
KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kevser Cırık, ‘Geçmişten Günümüze İklim Değişikliği’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kavser Cırık, küresel ısınmanın iklim değişikliğine etkileri, iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye ve dünyada yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu da ‘İklim Değişikliği ve Tarımsal Kuraklık’ başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, sürdürülebilir gıda yönetimi, iklim değişikliğinde tarımsal uygulamalar, sıcaklık artışı-kuraklık ilişkisi gibi birçok konuda bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulundu.
İlk oturumun ardından Kervan Pastaneleri sponsorluğunda dövme dondurma gösterisi ve katılımcılara dondurma ikramı gerçekleştirildi.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Erdoğan ve Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Keskinler sunumlarını gerçekleştirdiler.
Prof. Dr. Reyhan Erdoğan ‘Bugünün Kentlerinde Su Yönetimi, Mavi ve Yeşil Alyapı’ başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Prof. Dr. Bülent Keskinler ‘Evsel ve Endüstriyel Su Kazanımı’ başlığı altında bilgilendirmelerde bulundu.
Çalıştay öğleden sonra gerçekleştirilen kapanış oturumunun ardından son bulurken, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve protokol üyeleri tarafından çalıştaya katkı sunan isimlere plaket takdim edildi.