KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

Şefkatin Gücü, Ekonominin Temeli: KSÜ’de Hemşirelik Haftasına Anlamlı Vurgu-13.05.2025

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ), “12-18 Mayıs Hemşireler Haftası” kapsamında 2025 yılı International Council of Nurses (ICN) teması olan “Hemşirelere Önem Vermek, Ekonomiyi Güçlendirir” başlıklı bir konferans düzenlendi.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (SUAH) Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe; KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım ve eşi Fatma Yasım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hafize Öksüz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayten Oğuz, KSÜ SUAH Başhekimi Prof. Dr. Sefa Resim, KSÜ Genel Sekreteri İbrahim Palabıyık, İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Medet Korkmaz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Esengül Elibol, SUAH Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Serap Koca, akademisyenler, hemşireler ve öğrenciler katılım sağladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Serap Koca, hemşireliğin yalnızca bir meslek değil, özveri, merhamet ve insan sevgisiyle yoğrulmuş kutsal bir görev olduğunu vurguladı. Hemşirelerin insan hayatına en savunmasız anlarda dokunduğuna dikkat çeken Koca, "Biz birlikte güçlüyüz. Dayanışma ve takdir duygusu, mesleğimizi daha da yüceltecektir." dedi. Zorlu koşullarda bile yılmadan çalışan hemşirelerin emeklerini takdirle karşıladığını belirten Koca, tüm hemşirelerin Hemşireler Günü’nü kutlayarak teşekkürlerini sundu.

Konferansın açılışında konuşan KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sefa Resim “Bildiğimiz gibi, Sağlık, bireyin vazgeçilmez temel ihtiyaçlarından birisidir. Bu ihtiyaca cevap veren en önemli meslek grubu içerisinde yer alan hemşireler, sağlık sisteminin vazgeçilmezleridir. Hemşire, sağlık problemleri olan kişilerin, bir sağlık kuruluşuna başvurmasından itibaren, oradan ayrılmasına kadar ki bütün süreçlerde kişinin birebir yanında olan kişidir. Hemşirelik mesleği; insan sevgisiyle, özveri, sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran çok yönlü bir meslektir. Hemşireler, sadece klinik ve saha çalışmalarında bakım verici rol üstlenmemektedir. Ayrıca; akademisyen, danışman, karar verici ve yönetici olarak da sağlık sektörüne hizmet etmektedir. Dolayısıyla, Hemşireler, insanın yaşamına dokunulduğu ve hayatına değerin katıldığı her yerdedir.  

Uluslararası Hemşireler Birliği, 2025 yılı teması olarak “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz. Hemşirelere Bakmak Ekonomileri Güçlendirir” temasını seçmiştir. 2025 teması, hemşirelerin sağlığına ve refahına odaklanmıştır. Bu tema çerçevesinde; sağlıklı bir hemşirelik iş gücünün, ekonomileri güçlendirmede ve sağlık sistemlerini iyileştirmedeki kritik rolü vurgulanmaktadır. Sevgili çalışma arkadaşlarım, sizler, bilgi ve becerilerinizi insan sevgisi ve şefkati ile bezeyerek hastalarımıza şifa dağıtmaktasınız. Pandemide, 6 Şubat depremlerinde ve sonrasında göstermiş olduğunuz ve hala da göstermekte olduğunuz fedakarlıkların farkındayız. Yönetim olarak, başta sayınızın yetersizliğinden dolayı çalışma koşullarınızın zorluğu olmak üzere birçok fiziksel, ruhsal ve duygusal travmalara maruz kalarak çalışma yaşamınızı sürdürdüğünüzün farkındayız. Bu alanda, sayın rektörümüzün önderliğinde, birçok girişimde bulunulduğunu bilmenizi isteriz. Tüm bu zorluklara rağmen, görevinizi üstün başarılarla ve fedakârlıklarla gerçekleştirdiğiniz için, sizlerle gurur duymaktayız.       

Sözlerimi noktalarken, bu kutsal görevi ifa eden bu yüce mesleğin mensupları olan, siz değerli çalışma arkadaşlarımın, “Hemşirelik gününüzü ve haftanızı kutlar”, arzu ettiğimiz geleceği hep beraber inşa edebilmek umuduyla, sağlık içerisinde nice yıllar bu kutsal görevinizi yerine getirmenizi dilerim.” dedi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım da konuşmasında Hemşireler Haftası’nı kutlayarak, “İnsanlığın var oluşundan bu yana hemşirelik mesleği kutsallığını korumuş ve her dönemde önemli bir yer edinmiştir. Tıpta yaşanan tüm gelişmelere rağmen, hemşirelerin şefkati ve sabrı teknolojinin ötesinde bir anlam taşımaktadır. Ülkemizde Safiye Hüseyin Elbi ile başlayan modern hemşirelik eğitimi, bugün yüzden fazla üniversitede başarıyla sürdürülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından program, akademik sunumlarla devam etti. İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Medet Korkmaz, “Hemşire Olmak ya da Olmamak: İşte Tüm Mesele Bu” başlıklı sunumuyla mesleki kimlik, aidiyet ve motivasyon temalarını ele aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Esengül Elibol ise “Ekonomiyi Güçlendirmede Hemşirelere Önem Vermenin Gücü” konulu sunumuyla, hemşirelik mesleğinin sağlık sistemine ve ülke ekonomisine katkılarını çok boyutlu bir bakış açısıyla değerlendirdi.

Sunumların ardından, Rektör Prof. Dr. Alptekin Yasım, katkılarından dolayı Prof. Dr. Medet Korkmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Esengül Elibol’a teşekkür ederek kendilerine belge ve çiçek takdiminde bulundu.

Etkinlik, müzik dinletisiyle devam etti. Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Tekgül ve öğrencileri tarafından hazırlanan performans büyük beğeni toplarken, dinleti sonrasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hafize Öksüz tarafından sanatçılara teşekkür belgeleri verildi.

2024 Yılına İz Bırakan Hemşire Ödülü’ne layık görülen Sibel Şirikçi’ye, özverili çalışmalarından ötürü Rektör Prof. Dr. Alptekin Yasım tarafından plaket takdim edildi. Ayrıca, hastane bünyesinde özverili çalışmalarıyla öne çıkan servis sorumlusu hemşirelere de protokol üyeleri tarafından teşekkür belgeleri sunuldu. Program, tüm katılımcıların yer aldığı hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.




















SAYILARLA ÜNİVERSİTEMİZ

36109

Öğrenci

104355

Mezun

1282

Akademik Personel

2455

İdari Personel

272

Aktif Program

30

Öğretim Elemanı Başına Öğrenci

157869

Kütüphane Kaynağı